Filtrowanie pytań
SPC.06 Pytanie 1
Organizacja i nadzorowanie pr…
A. poddać mleko dwukrotnej pasteryzacji wysokotemperaturowej
B. skierować mleko do produkcji serów dojrzewających
C. skierować mleko do wytwarzania twarogu
D. ponownie przeprowadzić proces
SPC.06 Pytanie 2
Organizacja i nadzorowanie pr…
W procesie wytwarzania lodów wykorzystuje się między innymi dodatek cukru w proporcji 10% oraz stabilizatora w ilości 0,5%. Ile cukru i stabilizatora będzie potrzebne do produkcji 2 500 kg lodów?
A. 125 kg cukru oraz 25 kg stabilizatora
B. 250 kg cukru oraz 12,5 kg stabilizatora
C. 10 kg cukru oraz 0,5 kg stabilizatora
D. 25 kg cukru oraz 12,5 kg stabilizatora
SPC.06 Pytanie 3
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ile cm3 enzymu podpuszczkowego należy zastosować do koagulacji 2 000 dm3 mleka serowarskiego, jeśli moc podpuszczki wynosi 1:100 000?
A. 500 cm3
B. 50 cm3
C. 20 cm3
D. 200 cm3
SPC.06 Pytanie 4
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jeżeli dłoń została polana stężonym kwasem siarkowym (VI) w laboratorium zajmującym się analizą żywności, co należy zrobić w pierwszej kolejności?
A. zneutralizować ranę za pomocą zasady sodowej
B. udać się do lekarza
C. przepłukać dłoń dużą ilością zimnej wody
D. zdezynfekować miejsce poparzenia
SPC.06 Pytanie 5
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jakie symbole oznaczają normy obowiązujące w Unii Europejskiej, które są stosowane w polskich zakładach produkcji żywności?
A. ISO-EN
B. ISO
C. PN-EN
D. PN
SPC.06 Pytanie 6
Organizacja i nadzorowanie pr…
Najlepsza temperatura do pasteryzacji mleka, które ma być użyte do produkcji jogurtu to
A. 105°C
B. 140°C
C. 95°C
D. 45°C
SPC.06 Pytanie 7
Organizacja i nadzorowanie pr…
Etapy takie jak obróbka skrzepu, gęstwy, formowanie oraz prasowanie to poszczególne fazy w procesie wytwarzania
A. sera wędzonego
B. mleka zsiadłego
C. jogurtu naturalnego
D. mleka skondensowanego
SPC.06 Pytanie 8
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do schładzania spopielonych próbek żywności w piecu muflowym?
A. kąpiel.
B. chłodziarka.
C. regulator temperatury.
D. eksykator.
SPC.06 Pytanie 9
Organizacja i nadzorowanie pr…
Zgodnie z zasadami dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej, pracownik przed rozpoczęciem pracy powinien
A. zgłosić się do przełożonego, jeśli odczuwa chorobowe objawy
B. udać się na halę produkcyjną bez zmiany obuwia
C. przejść kwarantannę
D. zmieniać odzież roboczą tylko raz w tygodniu
SPC.06 Pytanie 10
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jakie jest uboczne wyroby powstające w trakcie produkcji masła, które następnie stosuje się do wytwarzania fermentowanych napojów mlecznych?
A. siara
B. zakwas
C. szlam
D. maślanka
SPC.06 Pytanie 11
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaką liczbę kubeczków o gramaturze 200 g trzeba wykorzystać do zapakowania 18 000 kg twarożku ziarnistego?
A. 90 000 sztuk
B. 36 000 sztuk
C. 9 000 sztuk
D. 3 600 sztuk
SPC.06 Pytanie 12
Organizacja i nadzorowanie pr…
Aby wyprodukować 2 tony chudego sera twarogowego, wykorzystano 12 500 dm3 mleka. Jakie jest zużycie mleka na wyprodukowanie 1 kg tego sera?
A. 125,90 dm3
B. 62,50 dm3
C. 12,50 dm3
D. 6,25 dm3
SPC.06 Pytanie 13
Organizacja i nadzorowanie pr…
Twarogi, które uległy zapleśnieniu podczas przechowywania, powinny być poddane
A. utylizacji
B. dezynfekcji
C. sterylizacji
D. topieniu
SPC.06 Pytanie 14
Organizacja i nadzorowanie pr…
Przy pomocy laktodensymetru dokonuje się pomiaru w mleku
A. laktozy
B. kwasowości
C. gęstości
D. tłuszczu
SPC.06 Pytanie 15
Organizacja i nadzorowanie pr…
Aby pozbyć się bakterii przetrwalnikujących z mleka surowego, konieczne jest zastosowanie
A. baktofugator.
B. klarifikator.
C. separator.
D. dekanter.
SPC.06 Pytanie 16
Organizacja i nadzorowanie pr…
Na podstawie zamieszczonych w tabeli danych, badana partia mleka nie spełnia wymagań ze względu na
Partię mleka przerobowego do produkcji serów dojrzewających poddano badaniom fizykochemicznym i wyniki oznaczeń porównano z wymaganiami rozporządzenia WE nr 823/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady. | |||||
Rodzaj badania | Kwasowość [pH] | Białko ogółem [%] | Tłuszcz [%] | Antybiotyki | Liczba krioskopowa [°C] |
---|---|---|---|---|---|
Wymagania dla mleka według rozporządzenia | nie niższa niż 6,5 i nie wyższa niż 6,8 | nie niższa niż 2,8 | nie niższa niż 3,0 | nieobecne | nie wyższa niż -0,512 |
Wyniki badań mleka przerobowego | 6,6 | 3,0 | 2,8 | nieobecne | -0,530 |
A. zbyt wysoką liczbę krioskopową.
B. zbyt niskie pH.
C. zbyt niską zawartość tłuszczu.
D. zbyt wysoką zawartość białka.
SPC.06 Pytanie 17
Organizacja i nadzorowanie pr…
Podczas oceny sensorycznej masła realizuje się analizę
A. zawartości tłuszczu
B. liczby nadtlenkowej
C. jakości mikrobiologicznej
D. wyglądu ogólnego
SPC.06 Pytanie 18
Organizacja i nadzorowanie pr…
Wymień etapy, które następują kolejno w procesie wytwarzania jogurtu naturalnego metodą zbiornikową?
A. Zaszczepianie, inkubacja, pasteryzacja, chłodzenie
B. Pasteryzacja, homogenizacja, wirowanie, zaszczepianie
C. Pasteryzacja, chłodzenie, zaszczepianie, inkubacja
D. Pasteryzacja, homogenizacja, inkubacja, zaszczepianie
SPC.06 Pytanie 19
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaką czynność należy podjąć, gdy w kotle twarożkarskim zauważono pozostałości środków dezynfekcyjnych?
A. Zwiększyć ilość dodawanego zakwasu
B. Zwiększyć ciśnienie prasowania twarogu
C. Powtórzyć proces płukania kotła
D. Podnieść temperaturę pasteryzacji mleka
SPC.06 Pytanie 20
Organizacja i nadzorowanie pr…
Czy sterylizacja jest niezbędna w trakcie wytwarzania?
A. mleka zagęszczonego słodzonego
B. sera topionego
C. sera maziowego
D. mleka zagęszczonego niesłodzonego
SPC.06 Pytanie 21
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jakie jest uboczne wytwarzanie w mleczarni zajmującej się produkcją twarogów?
A. maślanka
B. serwatka
C. zakwas
D. podpuszczka
SPC.06 Pytanie 22
Organizacja i nadzorowanie pr…
Do produkcji wykorzystuje się podpuszczkę przy wytwarzaniu
A. lodów o smaku śmietankowym
B. mleka w wersji zagęszczonej
C. serów dojrzewających
D. jogurtu o smaku truskawkowym
SPC.06 Pytanie 23
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaki enzym powinien być dodany do mleka, aby mogło ono być konsumowane przez osoby z nietolerancją laktozy?
A. Lipazę
B. Laktazę
C. Katalazę
D. Amylazę
SPC.06 Pytanie 24
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jak powinno się postąpić, gdy okaże się, że zakwas dodany do mleka jogurtowego jest zainfekowany bakteriami z grupy coli?
A. Napój poddać mikrofiltracji
B. Napój poddać utylizacji
C. Do produktu wprowadzić konserwant chemiczny
D. Do produktu dodać czysty zakwas
SPC.06 Pytanie 25
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaką funkcję spełnia karoten w procesie produkcji masła i serów?
A. barwnika
B. emulgatora
C. konserwanta
D. stabilizatora
SPC.06 Pytanie 26
Organizacja i nadzorowanie pr…
Autoklaw jest kluczowym urządzeniem stosowanym w wytwarzaniu
A. pasteryzowanego mleka bezlaktozowego
B. niesłodzonego mleka zagęszczonego
C. niehigroskopijnego proszku serwatkowego
D. odtłuszczonego proszku mlecznego
SPC.06 Pytanie 27
Organizacja i nadzorowanie pr…
Korzystając z zakładowej normy zużycia dodatków i materiałów pomocniczych na 1 tonę masła ekstra zamieszczonej w tabeli, oblicz ile folii aluminiowej należy przygotować do zapakowania 25 ton masła.
Dodatki, materiały pomocnicze (Zużycie na 1 tonę masła ekstra) | Jednostka | Ilość |
---|---|---|
Barwnik | cm3 | 150 |
Folia aluminiowa | kg | 14,6 |
Kartony | szt. | 50 |
Szczepionka maślarska | opakowanie | 2 |
A. 365 kg
B. 1250 kg
C. 50 kg
D. 3750 kg
SPC.06 Pytanie 28
Organizacja i nadzorowanie pr…
Do oznaczania zawartości tłuszczu w mleku metodą Gerbera wykorzystuje się następujący sprzęt laboratoryjny:
A. moździerz, parownicę, wagę techniczną
B. butyrometr, łaźnię wodną, wirówkę
C. rozdzielacz, eksykator, suszarkę
D. laktodensymetr, aparat filtracyjny, destylarkę
SPC.06 Pytanie 29
Organizacja i nadzorowanie pr…
Transport luzem jest możliwy za pomocą przenośnika rolkowego
A. wstęgi masła
B. bloków sera
C. gęstwy serowej
D. kazeiny suszonej
SPC.06 Pytanie 30
Organizacja i nadzorowanie pr…
Wskaźnik krytyczny punkt kontrolny (CCP) w procesie produkcji twarogów to?
A. Monitorowanie temperatury obróbki cieplnej podczas pasteryzacji mleka w zakładzie
B. Kontrola pozostałości detergentów po płukaniu na etapie koagulacji
C. Sprawdzanie obecności bakterii fermentacyjnych w mleku przyjętym do zakładu
D. Analiza obecności patogennych bakterii w trakcie wirowania mleka
SPC.06 Pytanie 31
Organizacja i nadzorowanie pr…
Krajanie, dogrzewanie oraz dosuszanie to wybrane procesy wytwórcze
A. sera podpuszczkowego
B. proszku mlecznego
C. masła niskotłuszczowego
D. laktozy technicznej
SPC.06 Pytanie 32
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaką ilość żelatyny w kilogramach trzeba zastosować do wytworzenia 4 500 kg lodów, jeśli jej zawartość wynosi 0,5% w odniesieniu do masy gotowego produktu?
A. 900,0 kg
B. 22,5 kg
C. 90,0 kg
D. 225,0 kg
SPC.06 Pytanie 33
Organizacja i nadzorowanie pr…
Która z podanych substancji jest używana jako dodatek do żywności w procesie produkcji serów dojrzewających?
A. Chlorek wapnia
B. Sacharoza
C. Nadtlenek wodoru
D. Aspartam
SPC.06 Pytanie 34
Organizacja i nadzorowanie pr…
Do określania kwasowości miareczkowej (potencjalnej) produktów mleczarskich stosuje się
A. azotan srebra i chromian potasu
B. chlorek wapnia i mureksyd
C. kwas solny i oranż metylowy
D. wodorotlenek sodu i fenoloftaleinę
SPC.06 Pytanie 35
Organizacja i nadzorowanie pr…
Odczerpanie serwatki to czynność, która zachodzi w trakcie wytwarzania
A. śmietany
B. lodów
C. twarogów
D. masła
SPC.06 Pytanie 36
Organizacja i nadzorowanie pr…
Partia serów przeznaczonych do badania zawiera 650 sztuk. Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli wskaż, ile serów należy pobrać do badań.
Liczba serów w partii [szt.] | Liczba serów do pobrania próbek [szt.] |
---|---|
1 – 5 | 1 |
6 – 20 | 2 |
21 – 60 | 3 |
61 – 100 | 4 |
ponad 100 | 4+1 z każdej następnej rozpoczętej setki |
A. 6 sztuk.
B. 9 sztuk.
C. 10 sztuk.
D. 7 sztuk.
SPC.06 Pytanie 37
Organizacja i nadzorowanie pr…
Aby wyprodukować 1 kg sera salami potrzebne jest 10 dm3 mleka przerobowego. Gęstość jednostkowa tego sera wynosi 2,5 kg. Ile sztuk sera salami można otrzymać z 5 000 dm3 mleka?
A. 250 sztuk
B. 200 sztuk
C. 100 sztuk
D. 150 sztuk
SPC.06 Pytanie 38
Organizacja i nadzorowanie pr…
Aby uzyskać mleko z równomiernym rozkładem tłuszczu, konieczne jest zastosowanie
A. baktofugacji
B. pasteryzacji
C. odgazowania
D. homogenizacji
SPC.06 Pytanie 39
Organizacja i nadzorowanie pr…
Wykorzystując m.in. matecznik, tank fermentacyjny oraz maszynę do napełniania, można zrealizować proces wytwarzania
A. śmietanki kawowej
B. masła serwatkowego
C. mleka sterylizowanego
D. jogurtu smakowego
SPC.06 Pytanie 40
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ile kostek masła o wadze 200 g można uzyskać w ciągu 5 godzin, jeżeli wydajność maszyny wynosi 600 kg masła na godzinę?
A. 30 000 sztuk
B. 3 000 sztuk
C. 1 500 sztuk
D. 15 000 sztuk